ανεξάρτητη ευαγγελική εκκλησία

Με λόγια απλά

ποιος είναι ο Θεός για τον οποίο μιλάμε;
Στον κόσμο γύρω μας ακούμε να μιλάνε για πολλούς θεούς. Η Αγία Γραφή όμως μιλάει για τον ένα και αληθινό Θεό. Αυτόν που μ' ένα του λόγο δημιούργησε τα σύμπαντα. Αυτόν που από το μηδέν έφερε στην ύπαρξη όλα όσα βλέπουμε γύρω μας. Ο Θεός είναι "πνεύμα" και γι αυτό το λόγο δεν μπορούμε να τον δούμε με τα μάτια μας. Ο Θεός είναι αιώνιος· πάντα υπήρχε· πάντα θα υπάρχει. Ο Θεός είναι παντογνώστης. Γνωρίζει τα πάντα. Ο Θεός είναι Παντοκράτορας. Κρατάει τα πάντα στα χέρια του. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς τη δική του συγκατάθεση. Ο Θεός είναι αναλλοίωτος. Είναι ο ίδιος χθες, σήμερα και στους αιώνες, δεν αλλάζει με το πέρασμα των καιρών. Επίσης ο Θεός είναι Άγιος. Αποστρέφεται την αμαρτία. Ο Θεός είναι αγάπη, είναι δικαιοσύνη, είναι έλεος.

ποιος είναι ο άνθρωπος και πώς βρέθηκε επάνω στη γη;
Ο άνθρωπος είναι το πιο ξεχωριστό δημιούργημα του Θεού. Είναι η κορωνίδα της δημιουργίας. Δημιουργήθηκε με σκοπό να είναι όμοιος με το Θεό. Είναι το μοναδικό δημιούργημα στο οποίο ο Θεός έδωσε από τον εαυτό του· του φύσηξε πνοή ζωής. Ο Θεός έβαλε τον άνθρωπο μέσα σε έναν κήπο (τον παράδεισο) με σκοπό να είναι ευτυχισμένος και να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε· να ζήσει αιώνια μαζί με το Θεό.

γιατί ο κόσμος σήμερα είναι διαφορετικός από τότε που τον έφτιαξε ο Θεός;
Αν και ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο "λίαν καλώς" σήμερα τον βλέπουμε να είναι διαφορετικός. Ο Κήπος στον οποίο ζούσαν οι πρωτόπλαστοι ήταν τέλειος. Εκεί μέσα πραγματοποιήθηκε η αποστασία και το αποτέλεσμα είναι σήμερα στον κόσμο μας να υπάρχει το κακό, να υπάρχουν αρρώστιες, να υπάρχει το κλάμα, να υπάρχει ο θάνατος. Ο Θεός δεν τα δημιούργησε όλα αυτά. Ο Θεός όταν δημιούργησε τον άνθρωπο δεν ήθελε να είναι ένα ρομπότ ή μια κουρδισμένη μηχανή. Για το λόγο αυτό του έδωσε την ελευθερία ώστε να μπορεί να διαλέγει ανάμεσα στο σωστό ή το λάθος, ανάμεσα στο καλό ή στο κακό. Το σχέδιο του Θεού ήταν ο άνθρωπος να τον αγαπάει και να τον υπακούει μέσα στην ελευθερία του. Όμως δυστυχώς, όταν ήρθε η ώρα της εκλογής, ο άνθρωπος διάλεξε να παρακούσει το Θεό και να υπακούσει στο διάβολο. Από τότε τα πάντα άλλαξαν και στη ζωή του ανθρώπινου γένους και γενικότερα στον κόσμο μας. Η αιτία ήταν η αμαρτία που μπήκε στη ζωή του ανθρώπου εξαιτίας της παρακοής του προς τον αληθινό Θεό, τον πλάστη του.

τι είναι αμαρτία;
Αμαρτία είναι η παρακοή στο θέλημα του Θεού. Κάθε τι που δεν είναι σύμφωνο με το θέλημα του Θεού είναι αμαρτία. Όταν σκέφτομαι ή όταν κάνω κάτι που δεν το θέλει ο Θεός, τότε αμαρτάνω. Αμαρτάνω όταν κάνω αυτό που εγώ θέλω και δεν ενδιαφέρομαι για το τι ο Θεός θέλει. Αμαρτία δεν είναι μόνο να σκοτώσω, να κλέψω κλπ· αμαρτάνω απέναντι στο Θεό, όταν ζω αποκλειστικά και μόνο για μένα· όταν στο κέντρο της ζωής μου είναι ο εαυτός μου· όταν το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να περνάω εγώ καλά. Η αμαρτία χωρίζει τον άνθρωπο από το Θεό. Είναι σα να βάζει έναν τοίχο ανάμεσά τους και δεν υπάρχει καθόλου επικοινωνία μεταξύ τους.

ποιος είναι ο διάβολος;
Ο διάβολος πρώτ' απ όλα είναι ένα δημιούργημα του Θεού. Δεν στάθηκε όμως στη θέση που ο Θεός τον ήθελε και θέλησε να γίνει όμοιος με το Θεό. Αποτέλεσμα ήταν να απομακρυνθεί από το Θεό και από τότε προσπαθεί να παρασύρει και τον άνθρωπο. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί κάθε μέσο: την απάτη, το ψέμα. Η Αγία Γραφή μας λέει πως είναι ανθρωποκτόνος. Είναι ο πατέρας του ψεύδους. Μισεί τον άνθρωπο και θέλει να τον τραβήξει στον αιώνιο θάνατο. Σωτηρία δεν υπάρχει για το διάβολο και τους αγγέλους του.

ποιος είναι ο Ιησούς Χριστός;
Ο Ιησούς Χριστός είναι το δεύτερο πρόσωπο της Αγία Τριάδας. Είναι Θεός που όμως έγινε άνθρωπος σαν και μας και έζησε στη γη μας. Γεννήθηκε σα μωρό και έζησε μια αναμάρτητη ζωή. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που πέρασε από τη γη μας και δεν αμάρτησε καθόλου. Έζησε μια τέλεια και αναμάρτητη ζωή. Ήταν ο μόνος κάτοικος της γης που υπάκουσε σε όλα το Θεό, που έζησε όπως ακριβώς ο Θεός ήθελε να ζήσει. Ο Ιησούς Χριστός μίλησε και φανέρωσε για το Θεό. Δίδαξε επίσης για το αιώνιο μέλλον του αμαρτωλού ανθρώπου σε περίπτωση που επιστρέψει στο Θεό. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός έκανε πολλά θαύματα, θεράπευσε αρρώστους, έβγαλε δαιμόνια, ανάστησε νεκρούς. Στο τέλος σταυρώθηκε επάνω στο σταυρό του Γολγοθά.

γιατί σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός;
Ο Θεός έδειξε έμπρακτα την αγάπη του σε μας, στέλνοντας στη γη το Χριστό. Επειδή, ο Θεός με τέτοιον τρόπο αγάπησε τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του τον μονογενή, για να μη χαθεί καθένας που πιστεύει σ' αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή (Ιωάννης 3:16). Η αγάπη του αληθινού Θεού προς τον αμαρτωλό άνθρωπο φανερώθηκε επάνω στο σταυρό του Γολγοθά.
Πώς; με ποιο τρόπο; Ο Θεός είναι δίκαιος. Η δικαιοσύνη του Θεού απαιτούσε την τιμωρία του αμαρτωλού ανθρώπου. Η Θεός όμως είναι και αγάπη. Η αγάπη του Θεού ζητούσε τη σωτηρία του αμαρτωλού ανθρώπου και τη φιλίωση μαζί του. Η λύση βρέθηκε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Ο Ιησούς Χριστός έγινε άνθρωπος, έζησε μια αναμάρτητη ζωή και έγινε ο αντικαταστάτης του κάθε αμαρτωλού ανθρώπου. Η αμαρτία η δική μου, όπως επίσης και η αμαρτία η δική σου τιμωρήθηκαν από τη δικαιοσύνη του Θεού επάνω στο σταυρό του Γολγοθά, στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Όποιος πιστεύει πως ο Χριστός έγινε ο αντικαταστάτης του τότε αποκαθίσταται και πάλι η σχέση του με το Θεό Πατέρα. Το τετέλεσται που φώναξε ο Κύριος Ιησούς στο σταυρό, δεν ήταν μια κραυγή ήττας αλλά νίκης. Εκείνη την ώρα ο Κύριος Ιησούς κραύγασε πως το έργο της σωτηρίας του αμαρτωλού ανθρώπου ολοκληρώθηκε. Το χρέος για την αμαρτία του ανθρώπου έχει εξοφληθεί. Ο δρόμος προς το Θεό έχει ανοίξει· ο δρόμος προς τον ουρανό είναι ανοιχτός.

πώς μπορεί να σώσει εμένα;
Το έργο της σωτηρίας πραγματοποιήθηκε από τον Ιησού Χριστό επάνω στο σταυρό. Ο Ιησούς Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες όλων των ανθρώπων. Για να έχει επίδραση και στη δική μου ζωή αυτό που ο Χριστός έκανε θα πρέπει:
1. Να παραδεχτώ πως έχω αμαρτήσει μπροστά στο Θεό.
2. Να πιστέψω πως ο Χριστός πέθανε για μένα. Να πιστέψω πως πέθανε βαστάζοντας την ποινή για τις δικές μου αμαρτίες.
3. Να ζήσω από δω και πέρα υπακούοντας στο Θεό, με τον τρόπο που Αυτός θέλει και μου φανερώνει μέσα στο Λόγο Του τον Άγιο, την Αγία Γραφή.
Υπάρχει η αντίληψη πως αν θέλω να σωθώ θα πρέπει να κάνω καλά έργα, να πηγαίνω στην εκκλησία, να προσεύχομαι κλπ. Η Αγία Γραφή διακηρύττει: "Πίστεψε στον Κύριο Ιησού Χριστό και θα σωθείς". Η σωτηρία μου, η αποκατάσταση της σχέσης μου με το Θεό, η αιώνια ζωή, είναι αποτέλεσμα της πίστης μου στον Ιησού Χριστό. Το αποτέλεσμα της πίστης μου αυτής θα είναι να πηγαίνω στην εκκλησία, να προσεύχομαι, να κάνω έργα τα οποία θα είναι σύμφωνα με το άγιο θέλημα του Θεού.

τι σημαίνει να είμαι Χριστιανός;
Χριστιανός σημαίνει πως είμαι παιδί του Θεού· σημαίνει πως ο Χριστός είναι προσωπικός μου σωτήρας. Όμως ο δρόμος δεν σταματάει εδώ. Από εδώ και πέρα υπάρχει δρόμος μέχρι τον ουρανό. Υπάρχει εχθρός -ο διάβολος- που με πολεμάει. Θέλει να με ξανακερδίσει. Στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού έχω έναν παντοδύναμο φίλο Έχω τις υποσχέσεις του Θεού στη ζωή μου. Έχω την Αγία Γραφή που πρέπει να αποτελεί καθημερινή μου τροφή. Έχω την προσευχή μέσω της οποίας μπορώ να μιλάω και να επικαλούμαι το Θεό μου. Έχω κι άλλους χριστιανούς που μπορούν να με βοηθήσουν. Τέλος έχω την υπόσχεση του Κυρίου Ιησού Χριστού πως θα έρθει να με πάρει να ζήσουμε αιώνια μαζί στον ουρανό. Αυτή είναι η γλυκιά ελπίδα του κάθε Χριστιανού. Αυτή είναι η δικιά μου ελπίδα.

ΑΡΑΓΕ ΕΣΥ, ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ;