ανεξάρτητη ευαγγελική εκκλησία

Ήταν ο Κύριος μαζί με τον Ιωσήφ

"Και ο Κύριος ήταν μαζί με τον Ιωσήφ, και ήταν άνθρωπος που ευοδωνόταν"  Γένεση 39:2
 
Είναι πολύ δύσκολο και σκληρό να στερηθείς στην ευαίσθητη ηλικία των 17 χρόνων, την αγάπη και φροντίδα των γονέων σου και να βρεθείς μόνος σε μια ξένη χώρα, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, αγνοώντας τη γλώσσα και τις συνήθειες των κατοίκων της.
Αυτό πού έκανε ακόμα χειρότερη την κατάσταση στην περίπτωση του Ιωσήφ, ήταν ότι βρέθηκε στην Αίγυπτο όχι σαν έμπορος ή εργάτης, αλλά σαν δούλος. Γνωστή η δεινή θέση των δούλων στην κοινωνική ζωή εκείνης της εποχής.
Υπήρχε όμως κάτι σημαντικό πού άλλαξε ριζικά την δραματική και απελπιστική αυτή κατάσταση: Ήταν ο Κύριος μαζί με τον Ιωσήφ.
Σίγουρα υπήρχαν κάποιες προϋποθέσεις πού επέτρεπαν στον Κύριο να είναι πάντοτε μαζί του.
Ο Ιωσήφ:
· Είχε μια σταθερή πίστη στον Κύριο και εμπιστοσύνη στα λόγια Του. Πίστευε ότι Εκείνος θα εκπλήρωνε την υπόσχεσή Του για να επαναφέρει αυτόν και τους δικούς του αργότερα, στην γη της επαγγελίας (Εβρ. 11:22).
· Ήταν υπάκουος στον πατέρα του και στον Κύριο (Γεν.37:13).
· Έζησε μια καθαρή ζωή, αποτέλεσμα της σταθερής επιθυμίας του να μην λυπήσει τον Κύριο. (Γεν.39:9).
· Είχε αποτελεσματική μαρτυρία.
Θαυμαστά ήταν τα αποτελέσματα της παρουσίας του Θεού στη ζωή του.
· Ευόδωνε ο Κύριος στα χέρια του όλα όσα έκανε.
· Βρήκε χάρη μπροστά στον Πετεφρή.
· Τον έβαλε επιστάτη, επειδή είδε οτι ο Κύριος ήταν μαζί του.
· Ευλόγησε ο Κύριος το σπίτι του Αιγυπτίου εξ αιτίας του Ιωσήφ.
Θαυμαστά τα αποτελέσματα της παρουσίας του Θεού και στη δική μας ζωή. Ας προσέξουμε όμως ότι τυχόν απομάκρυνσή μας από τον Κύριο, θα μας φέρει πολλές και δυσάρεστες συνέπειες.
Όταν λείπει ο Κύριος, «ο οίκος μας αφήνεται έρημος» (Λουκ. 13:34).

Και κατέβασαν τον Ιωσήφ στην Αίγυπτο· και ο Πετεφρής, ο αυλικός του Φαραώ, ο άρχοντας των σωματοφυλάκων, ένας άνθρωπος Αιγύπτιος, τον αγόρασε από τα χέρια των Ισμαηλιτών, που τον κατέβασαν εκεί. Και ο Κύριος ήταν μαζί με τον Ιωσήφ, και ήταν άνθρωπος που ευοδωνόταν· και βρισκόταν στο σπίτι του κυρίου του, του Αιγυπτίου. Και ο κύριός του είδε, ότι ο Κύριος ήταν μαζί του, και ο Κύριος ευόδωνε στα χέρια του όλα όσα έκανε. Και ο Ιωσήφ βρήκε χάρη μπροστά του, και τον υπηρετούσε· και τον έβαλε επιστάτη στο σπίτι του· και όλα όσα είχε, τα παρέδωσε στα χέρια του. Και από εκείνο τον καιρό, αφού τον έβαλε επιστάτη στο σπίτι του, και σε όλα όσα είχε, ο Κύριος ευλόγησε το σπίτι του Αιγυπτίου εξαιτίας του Ιωσήφ·  και η ευλογία του Κυρίου ήταν σε όλα όσα είχε, στο σπίτι και στα χωράφια. Και όλα όσα είχε τα παρέδωσε στα χέρια του Ιωσήφ· και δεν ήξερε από τα υπάρχοντά του τίποτε, εκτός από το ψωμί που έτρωγε. Και ο Ιωσήφ ήταν ωραίος σε παράστημα και όμορφος στην όψη. Γένεση 39:1-7