ανεξάρτητη ευαγγελική εκκλησία

Διότι ο Δημάς με εγκατέλιπεν…

Επειδή, ο Δημάς με εγκατέλειψε, μια που αγάπησε τον παρόντα κόσμο, και έφυγε για τη Θεσσαλονίκη...  Β΄ Τιμοθ. 4:10

 Ο Απόστολος Παύλος βρίσκεται για δεύτερη φορά φυλακισμένος στη Ρώμη. Την άνοιξη του 67 μΧ συνελήφθη ξανά και οδηγήθηκε σε κάποια από τις φυλακές της. Τώρα όμως βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση από την πρώτη. Είναι πια δεμένος με αλυσίδες σαν κακούργος. Η κακομεταχείριση και το στοίβαγμα των φυλακισμένων επιτείνει την φοβερή κατάσταση των Ρωμαϊκών φυλακών. Η έλλειψη φωτισμού και η αφόρητη ακαθαρσία τους, έκαναν την διαβίωση ένα αφόρητο μαρτύριο, ενώ μεγάλος ήταν ο αριθμός εκείνων πού πέθαιναν μέσα στα κελιά τους.
 Γερασμένος και κουρασμένος ο Παύλος αισθάνεται πως του λείπουν τα πάντα. Είναι όμως ο Κύριος μέχρι τέλους μαζί του. Οι αδελφοί του στη Ρώμη μόλις και μετά βίας μπορούν να πάρουν άδεια να τον επισκεφθούν. Ο Εύβουλος, ο Πούδης, ο Λίνος και η Κλαυδία τον συναντούν με δυσκολία. Στο ψυχρό, υγρό υπόγειο κελί του συγκεντρώνει τις δυνάμεις του για να γράψει την τελευταία του επιστολή στον Τιμόθεο τον αγαπημένο του μαθητή.
Αυτό όμως πού τον πληγώνει περισσότερο είναι η απουσία των αγαπημένων συνεργατών του. Μόνο ο Λουκάς μένει πιστός κοντά του. Από τους αδελφούς της Μ. Ασίας δεν ήρθε κανένας να τον δει όπως τους είχε παρακαλέσει. Με πολύ πόνο αναφέρει πως και ο συνοδοιπόρος Δημάς τον άφησε ίσως από φόβο μήπως συλληφθεί κι’ αυτός και έφυγε στη Θεσσαλονίκη.
Πόσο τραγικό είναι να εγκαταλείψουμε τον αγώνα στη μέση και να γυρίσουμε πρoς τα πίσω. Ο απόστολος Παύλος έβλεπε τον εαυτό του σαν αθλητή πού τρέχει με επιμονή στo στάδιο «τρέχω προς τον σκοπόν διά το βραβείον της άνω κλήσεως»(Φιλιπ. 3:14)
Χαρακτηριστικές οι προτροπές του πρός τον Τιμόθεο:
Κράτει το υπόδειγμα των υγιαινόντων λόγων, την καλήν παρακαταθήκην φύλαξον, κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης, μένε εις εκείνα τα οποία έμαθες καί επιστώθης,
Ο Δημάς δεν εγκατέλειψε μόνο τον πολύτιμο συνεργάτη του. Πριν γίνει αυτό είχε εγκαταλείψει πρώτα τον Κύριο. Ο Απόστολος Παύλος με πολλή θλίψη αναφέρει και άλλα ναυάγια. Πλοία πού ξεκίνησαν σωστά αλλά στην πορεία τους περιφρόνησαν και πέταξαν τα όργανα πλοήγησης.

«έχοντας πίστη και συνείδηση αγαθή, την οποία μερικοί, καθώς την απέβαλαν, ναυάγησαν στην πίστη» Α΄ Τιμ. 1:19